در بیماری شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار تنها قسمتی که سالم می ماند ریشه ها هستند، این بیماری در بهار و تابستان غیر فعال است و در زمستان و پاییز که هوا سرد شد شروع به رشد می کند.
علائم آن به صورت سبز خشکی و خشکیدگی شاخه ها، ایجاد پاجوش در قسمتهای خشک شده، تولید صمغ شفاف و درشت در شاخه ها و تنه، ایجاد لکه های نکروزه در برگ ها در مرحله آلودگی بهاره و ایجاد شانکر در مناطق صمغ زده هست که می تواند روی زردآلو، گیلاس، بادام، هلو، آلو و … ایجاد بیماری کند.
کنترل شانکر باکتریایی درختان میوه هسته دار:
_تغذیه مناسب ( از آنجایی که این بیماری در صورتی به وجود می آید که درخت ضعیف باشد پس با
تقویت کردن گیاه می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
_تنظیم دور آبیاری
_هرس شاخه های آلوده و سوزاندن آنها خارج از باغ
در زمان مشاهده آلودگی محل شانکر را با چاقوی ضدعفونی شده با وایتکس 10 درصد و رسیدن به
بافت سالم برمیداریم ( باید دقت کنیم که در زمان تراشیدن شانکر های درخت باید یک کیسه ای دور درخت پهن کنیم و بقایای تراشیده شده را بعد از اتمام کار جمع آوری و بیرون باغ بسوزانیم)سپس با فرچه ، بردوفیکس ( یک لیتر بردوفیکس + یک لیتر آب) به تنه درخت می زنیم.
_در بهمن ماه دوغابه بردو فیکس ( یک لیتر بردوفیکس+ یک لیتر آب) را تا رسیدن به شاخه های فرعی با فرچه به درختان می زنیم.
_پای درختان باید به صورت دو چاهک حفر شود که چاهک اول نه خاک باشد و نه آبیاری انجام شود.
و در چاهک دوم آبیاری انجام شود و مسیر آبیاری از سایر درختان جدا باشد.
استفاده از کود سم فسفیت پتاسیم
_می توان یک بار در پاییز قبل از ریزش گلبرگ ها ،اواخر فصل زمستان قبل از تورم جوانه هاو فصل بهار
بعد از ریزش گلبرگ ها از سم اکسی کلرومس با دوز مصرف 3در هزار استفاده کرد ( همچنین می توان از سم الیت به صورت محلول پاشی ( با دوز مصرف 2تا 2.2در هزار) در ابتدای بهار قبل از تورم جوانه و در ابتدای پاییز استفاده کرد
نکته : برخی از برندهای سم الیت میتواند سوزانندگی ایجاد کند لذا توصیه می شود قبل از استفاده ابتدا در یک سطح کوچک تست شود و 22 ساعت بعد اگر سوزانندگی ایجاد نکرد استفاده شود.
نکته : بهتر است قبل از باز شدن جوانه ها از سم گارد سیستمیک ( آمینو اسید+ ترکیبات مسی) استفاده شود زیرا به خاطر آمینو اسیدی که دارد میتواند از ایجاد تنش ها نیز جلوگیری کند.